Fett

Nu kommer jag att sticka ut hakan lite och kanske vända upp och ner på en del som vi blivit inpräntade med.

Ät rätt fett. Ta bort alla fröoljor ur din kost. Ja även rapsolja.  Det finns forskning som nu ( och faktiskt för ganska länge sedan) förs fram och som vänder upp och ner på våra gamla inpräntade råd att mättat fett är farligt och att kolesterol är boven i kärlsjukdomar med plackbildning. När LDL och andra lipoproteiner oxideras så är det alltså främst fleromättade fettsyror och inte kolesterol som är problemet. Vi har ätit alldeles för mycket fett med omega 6 som är inflammationsdrivande i kroppen. (ex rapsolja, solrosolja, majsolja, majonnäs, margarin, lätt&lagom, köpt smördeg)  Vi har hört att man ska äta mycket mer omega 3 (som finns i vildfångad fisk och alger) för att  få en bättre balans mellan omega 6 och omega 3 och det är ju rätt.  Men det blir ändå inte helt bra när vi samtidigt får i oss alldeles för mycket omega 6. Om en produkt som har mycket omega 3 i sig samtidigt innehåller 20% omega 6 blir det ju så klart ännu sämre.

Vi behöver bara runt 1-2% av vårt fettintag som omega 6 och det kan man snabbt räkna ut att det är väldigt få av oss som har det låga intaget. I Usa ser man en ökning från 2% i kosten till 20% idag och i ett diagram från Japan korrelerar flera sjukdomar med samtidig ökning av fröoljor. se bild.

Både omega 6 och omega 3 är fleromättade fetter. Det betyder att de har flera omättade kolatomer som kommer att reagera med syre och oxidera. Det vill vi inte för det skadar våra kroppar. Kroppen försöker lösa detta genom att använda sig av antioxidanter som istället fäster vid kolatomerna. Följden blir att din kropp blir utplånad av antioxidanter som behövs till massor av andra saker som händer i  din kropp, ex till försvar mot virus och bakterier. Och till träning samt genom att bara hålla kroppen vid liv. Kroppen kan lagra omega 6 men har svårt att använda det som bränsle. Följden blir att vid energiåtgång i kroppen får den väldigt lågt blodsocker när den har svårt att ställa om till fett som energikälla. Den som tänker att de ska börja äta en kost lägre på kolhydrater kan få väldigt svårt att lyckas och få rejäla dippar i energin i detta läget.

En man som driver en podd berättade att han efter att ha tagit bort fröoljor ur sin kost sakta men säkert började tåla solen mycket bättre. Han blev inte bränd som förut och klarade mycket längre stunder i solen och fick en fin solbränna istället. (Lyssna gärna på youtubeklippet här under) Så vad händer i huden när den består av fett som väldigt lätt oxiderar? Inte alls bra ju.

Mättade fetter som smör, ghee, kokosfett, ister och talg är det som du istället ska använda. De har alla kolatomer mättade och är väldigt stabila och oxiderar inte. Har djuret varit gräsbetande har det bra fetter i sig. Är djuret uppfödd på spannmål och kraftfoder har det också omega 6 i sitt fett. Så hönor som är gräsbetande har också ägg med bra fetter i äggulan. Olivolja extra virgin är enkelomättad och kan användas i mindre mängder som dressing. Inte att steka i. Vildfångad fisk och alger har den omega 3 vi behöver.

Om du vill veta mer så fördjupa dig i text och video av Catherine Shanahan, Nina Teicholz samt Chris Knobbe. Dessa har granskat väldigt många forskningsrapporter och visar på viktiga fakta som vi nu kan få ta del av. Och fundera lite över vilka fetter som används när det lagas all mat i skolor och förskolor. Barn som ska växa och ha friska cellmembran och kärl hela livet. Dela gärna denna information till berörda som kan ha inflytande.


Cellverket, Tina Fransson